به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آداک از بندرعباس، مجتبی ناصری در یادداشتی اظهار داشت : آب مایه حیات انسان و همه موجودات روی کره خاکی ، حدود۷۰ درصد از نیاز به زندگی آدمی را تشکیل میدهد و نیاز به آب همانند نیاز به سیژن برای انسانها محسوب میشود. اساس انسانها بر روی زمین و سرچشمه […]
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی آداک از بندرعباس، مجتبی ناصری در یادداشتی اظهار داشت : آب مایه حیات انسان و همه موجودات روی کره خاکی ، حدود۷۰ درصد از نیاز به زندگی آدمی را تشکیل میدهد و نیاز به آب همانند نیاز به سیژن برای انسانها محسوب میشود. اساس انسانها بر روی زمین و سرچشمه حیات از آب آغاز شده است.
این مایه حیاتی در استان هرمزگان که با وسعت شصت و هشت هزار و چهارصد و هفتاد و پنج و هشت دهم کیلومتر مربع، دارای یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه خنک است. فصل تابستان همراه با هوای شرجی نه ماه به درازا میکشد.
موج گرما از اوایل اسفندماه شروع و رفته رفته تشدید می شود. تا این که گرما در تیر و مرداد ماه به اوج خود میرسد؛ با این شیب گرمایی ما شاهد نیاز بصورت طبیعی به آب در استان خواهیم داشت.
با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حارهای، گرمای هوا مهمترین پدیده مشهود اقلیمی آن است.
استان هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران و اقلیم آن تحت تأثیر آب و هوای نیمهبیابانی و بیابانی قرار دارد. هوای نوار ساحلی در تابستانها، بسیار گرم و مرطوب است و گاهی نیز دمای آن از پنجاه و دو درجه سانتیگراد تجاوز میکند. دمای متوسط سالانه این منطقه در حدود بیست و هفت درجه سانتیگراد است.
رودخانههایی که آب شیرین دارند همچون رودخانه میناب و شمیل در شرق هرمزگان و رودخانه مهران در غرب است و متاسفانه با کمبود بسیار زیادی در آبهای سطحی روبرو هستیم که جوابگوی نیاز به آب در استان نیست.
عوامل تاثیر گذار در کمبود آب شرب را میتوان در چند موضوع دسته بندی کرد ؛ عامل اول طبیعی و اکوسیستم استان و عامل دوم دستگاههای اجرایی مرتبط و عامل سوم مردم که نقش بسزایی را ایفا میکنند.
اولین عامل که عوامل طبیعی است میتوان به کمبودهای شدید بارندگی در سطح استان است که با وجود خشکسالیهای است که در طول سالهای اخیر وجود داشته است و از طرفی دیگر به تبخیر آبهای سطحی در پشت سدهای اشاره کرد که مقدار قابل توجهی است.
دومین عامل در کاهش مصرف آب شرب موثر است فرهنگ سازی و آموزشهای لازم دستگاههای اجرایی مرتبط با آب ، برای بهینه سازی مناسب مصرف آن باید انجام گیرد.
مسئولین با فرهنگ سازی مناسب و ارائه الگوها و شیوههای نوین از طریق فضاهای تبلیغاتی از قبیل صدا و سیما ، فضای مجازی و رسانه ها آگاهی مردم را ارتقا می دهند. تا زمانی که مسئولین نخواهد برای فرهنگ بهینه مصرف آب کاری انجام ندهند رفتار مناسب مردم تغییر نخواهد.
یکی از فعالیتهای مسئولین را باید به نظارت بر ساخت لوازم شیرآلات آب دانست که وقتی نظارت بر ساخت با کیفیتها و به روز رسانیها انجام گیرد از هدر رفت آب بصورت ویژه جلوگیری میشود.
یکی از معضلات فرسودگی لولهها در مسیر آب شرب که باعث هدررفت میشود و با وجود اینکه مردم با گزارشها خود و مسئولین نیز با تعمیرات از هدر رفت آب جلوگیری میکنند، اما به واقع آب شرب هدر میرود.
سومین عامل اساسی و پررنگ ، نقش مردم در کاهش مصرف و بهینه سازی مصرف آب است هنگامی که مسئولین با آگاهی دادن و مردم با رعایت نکتهها این ارتباط انجام گیرد ما شاهد یک انسجام قوی در کاهش مصرف آب خواهیم بود.
در این بحبوحه شیوع بیماری کرونا در استان هرمزگان نوعی حساسیت و وسواس در خانوادهها نسبت به شست و شو منزل و مواد غذایی بوجود آمده است و ما شاهد نامتعارف مصرف بیش از پیش آب هستیم که این به نوبه خود در افزایش مصرف آب تاثیر بسزایی دارد.
براساس توصیههای پزشکی مردم روزی چند بار باید دستهای خود را به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویند و این خود نیز در مصرف آب تاثیر قابل توجهی دارد.
اگر این روند افزایشی ادامه پیدا کند با وجود بارشهای سال گذشته و سال آبی جاری ما در تابستان شاهد کمبود آب شرب خواهیم بود.
اینجا است که مسئولین با نگاه ویژه با شرایط پیش آمده راه حلهای مناسبی نیز ارائه کنند تا الگوی مصرفی مردم تغییر کند.